tiistai 18. maaliskuuta 2008

Phon Savanhin pytyt

Phon Savanh olikin sitten huomattavasti vähempituristinen paikka ja se näkyi heti hinnoissakin. Elikkä siis nukkuminen ja ruoka oli halvempata kuin monissa muissa paikoissa. Turistien vähäinen määrä selittyy sillä, että paikan ainut vetonaula on "Plain of Jars", eikä sen tutkimiseen mene päivää kauempaa.

Plain of Jars eli Pyttyjen Pelto käsittää itseasiassa useita eri alueita, joilla käydään pällistelemässä suuria kivestä kaiverrettuja ruukkuja, joita pytyiksi nimittelimme. Ensimmäinen alueista on kaikista suurin, siellä pyttyjä on lähemmäs 350. Pytyistä suurin painaa 6 tonnia. Pyttyjen alkuperästä ja tarkoituksesta ei ole tietoa, mutta teorioita on esitetty. Yleisimmän teorian mukaan pytyt ovat toimineet hautapaikkana. Eräs teoria on, että pytyissä on säilytetty vettä ja laolao-viskiä. Hieman koomisemman teorian mukaan muinaiset Laolaiset ovat olleet jättiläisiä ja käyttäneet pyttyjä juomakuppeinaan. Allekirjoittanut pitää viskiteoriaa houkuttelevimpana, mutta mikäli kaikki pytyt ovat olleet täynnä viskiä, on siihen tarvittu melkoiset pirskeet! Lukijoiden teorioita otetaan vastaan.

Meidän reissumme sisälsi vierailun kolmelle parhaiten vierailtavissa olevalle alueelle. Niistä on nimittäin raivattu kulkureittien läheisyydestä amerikkalaisten kylvämät pommit. Pommitusten takia pyttyjen vieressä on suuria kraatereita ja suuri osa pytyistä on rikkoutunut. Humoristinen matkaoppaamme varoitteli maamiinoista ja osoitteli maassa olevaa vesipuhvelin läjää. Pyttyjen lisäksi vierailu sisälsi pysähdyksen venäläisellä tankilla ja viskikylässä. Tankista puuttui tykki ja yläosa oli lentänyt noin 10 metrin päähän. Viskikylässä maistelimme tahmariisistä valmistettua "viskiä" ja tarkkailimme kun uutta satsia laitettiin alulle.

Samana päivänä vierailimme MAG (Mines Advisory Group) toimistossa. Siellä katsoimme dokumentin USA:n pommituksista ja MAG:n toiminnasta Laosissa. Aivan uskomatonta! USA pommitti Laosia kahdesta eri syystä. Ensinnäkin etelässä Vietnamin sodan aikaan, koska vietnamilaisilla oli Laosin läpi reitti eteläisestä pohjoiseen Vietnamiin (Ho Chi Minh Route). Pohjoisessa taas pommitettiin Laosin oman kommunistisen vallankumouksen estämiseksi. Kummassakaan tapauksessa USA ei päässyt lähellekkään tavoitettaan, vaikka pommeja kylvettiin toden teolla. Pommeja nimittäin tiputeltiin lentokonelastillinen joka 8 minuutti, 9 vuoden ajan. Kaiken kaikkiaan pommeja tiputettiin arviolta 20 tonnia per neliokilometri tai tonni per silloinen asukas! Tämä tekee Laosista maailman pommitetuimman maan. Tämän salainen sota vaikuttaa vieläkin ihmisten jokapäiväiseen elämään, koska valtava määrä (noin kolmasosa) pommeista on vieläkin maaperässä räjähtämättä. Näihin pommeihin kuolee vuosittain ihmisiä (maanviljelijät kuokkineen, lapset luulevat leluiksi, jotkut keräävät pommeja metallin takia) , ja näiden kuolintapausten kitkemiseksi MAG raivaa pommeja pois maastosta. Lahjoitin 10 dollaria MAG:n toimintaan ja sain lahjaksi paidan.

5 kommenttia:

  1. Hoo!
    Ne pytyt on tietenkin laittanut sinne huumorintajuinen sekä puuhastelevainen kansa, joka ajatteli, että "kylläpä ne tulevaisuuden ihmiset sitten kovasti kummastelee näitä meidän yllätyspyttyjä, heh,heh!"

    Onpa sääli, että iso kasa dollareita on käytetty moiseen pommitushaaskiin! Mitähän muuta mukavaa silläkin summalla ois saanu? (poistanut nälänhädät? rahoittanut tarpeeksi diplomaatteja lopettamaan sodat? risteyttämään norsun ja päästäisen sisäsiistiksi ja somaksi lemmikiksi?)

    Viel huomenna töitä ja sitten on mämmi-vapaa!

    T:Luru

    VastaaPoista
  2. Hei vau, tehän kävitte Mysteeri-Lokaatiossa (TM)! Noista olen lukenut, mutten tieteskänsä itse kokenut. Jännää!

    (mutta viime vuoden Irlannin-reissulla kävimme sentään maailmanhistorian vanhimmassa yhä pystyssä olevassa ihmisen tekemässä rakennuksessa eli Newgrangessa, joka noin 5000 vuodellaan peittoaa pyramidit puolella vuosisadalla, joten sentäs jotain nähtävää täällä vanhalla mantereellakin!)

    Ärh, tämä lukee gradukirjallisuutta ja siinä sivussa sitten tuskaileekin. Mutta, kertoakseni kerrankin jotain kuulumisia sinnepäinkin, paljastan että minut vakinaistettiin viime viikolla Savon Sanomiin. Mikä on tietysti aika siistiä jo kaikessa harvinaisuudessaan!

    VastaaPoista
  3. ...siis jotain nähtävää The Mysteerien sarjassa. Tulin ajatelleeksi, että jonkun toisen silmissä ei ehkä ole itsestäänselvää niputtaa Phon Savanhin pytyt ja Newgrange (ja Oak Islandin arvoitus ja Antikytheran mekanismi ja Mary Celeste ja...) saman otsikon alle, vaikka minun silmissäni muuta vaihtoehtoa ei olekaan...

    Tähän semmoinen simmujaan pyörittävä hymiötyyppi.

    VastaaPoista
  4. Pitäv laittaa pikimmiten pyttykuviakin nähtäväksi. Saatiin nimittäin aika hassuja otoksia siellä kirmaillessa :)

    VastaaPoista
  5. Selvästikin tuon on oltava se oikea selitys, koska Lurunen ehdotti täsmälleen samaa teoriaa kuin mitä meikäläisellekin tuli heti mieleen.

    -Erja

    VastaaPoista

Terkkuja Raisalle ja Tepelle!